23.10.2016

Bilim ile Teknoloji Arasındaki Farklar

Genellikle bir arada kullanılmasından mütevellit anlamları da aynıymış gibi hissediyor insan. Hele de bu iki alanın sadece tüketicisi konumundaysanız işiniz daha zor. Önce her ikisini de tanımlayalım ki aradaki farklar iyice ortaya çıksın.

Bilimle başlayacak olursak pek de sıkıntı çekmeyiz. Bilim üzerine oldukça yazılıp çizilmiştir. Felsefesi bile vardır. (bkz: bilim felsefesi) Bilim, basitçe bilgiye ulaşma yöntemi ve çabalarıdır. Sistematik bir araştırma ve kontrollü deneyler yapılır. Sonuç olarak bilgi açığa çıkar. Felsefe, bilimsel bilginin ne kadar güvenilir olduğunu tanımlamıştır. Felsefeye yerine halka bakacak olursak bilim adamlarının sözlerine kocaman bir güven beslediğimiz su götürmez bir gerçektir. Hele ki bu adamlar bir de İsviçreliyse üff! Bilimin pek çok dalı vardır ve bilimsel yöntemler pek çok alanda uygulanabilir. Bilimsel araştırmalar para da getirmesi sebebiyle en çok tıp alanında olurken, rağbet gören popüler bilim kitapları en çok fizik alanına aittir. İlk çağlardan beri gökyüzünü gözlemleyen atalarımızdan bize geçen merak sayesinde dünya halkı olarak en çok kozmoza ilgi duyuyoruz. İkinci sırada ise biyoloji ve doğa hakkındaki kitaplar geliyor.


Bilim, görüldüğü üzere merak ve anlama açlığımızı karşılayan bir eylem. Birikimli ilerlemesi sebebi ile doğanın çalışma prensiplerini hassas bir modellemeyle bize sunarken git gide daha temel kurallara ulaşıyor. Özellikle son 80 yıldır evreni anlatan modellerin birleştirilmesi üzerine çalışılıyor. Yine de yapılan bir deneyde gravitonu bulduk diye açıklama yapsalar yarımızdan çoğu "şimdi ne değişti" diye olaya anlam vermeye çalışır. Bilim böyledir, doğa anlasak da çalışıyor anlamasak da.

Teknolojiye bakacak olursak biraz anlam karmaşası olabiliyor. Teknoloji dendiğinde akla gelen ilk şeyler telefon bilgisayar vb. Teknolojinin bilimin bir uygulaması olduğu söylenir zaman zaman. Düşünceye göre bilim ile elde ettiğimiz bilgileri, şanlı mühendislerimiz teknolojik ürünlere aktarmakta ve insan hayatını kolaylaştırmaktadır. Teknolojinin yapabilecekleri, bilimin keşifleri ile sınırlı olsa bile bilim, teknolojiye göre oldukça yenidir. Bilim sadece yirmi bin yıllık bir geçmişe sahiptir. Mevsimlerin zamanını tayin etme çalışmalarıyla başlamıştır. Teknoloji ise taşları yontarak aletler yapılması ve ateşin kullanılmasıyla başlar. Yani yaklaşık iki milyon yıl önce. Buradan hareketle teknolojiyi işlevsel nesneler üretim bilgisi ve yöntemi olarak özetleyebiliriz.

Her hayvanın hayatını sürdürebilecek bir yeteneği vardır. Avcıların pençeleri ve dişleri, otoburların iyi bir sindirim sistemi gibi. İnsan doğada çıplak bir biçimde hayatta kalamaz. Aklını kullanarak kendi yeteneklerini arttıracak şeyler icat eder. Hatta hayatta kalması için ihtiyacı olmasa bile teknoloji ile hayallerini gerçekleştirebilir. Mesela uzaya gitmek gibi. Bilimin aksine teknoloji alanındaki yeniliklere "şimdi ne değişti" gibi bir tepki verilmez. Teknoloji yeni imkanlar sunar ve insanoğlu yeni şeylere meyillidir. Eğer değilse pazarlamacılar çok yetenekli insanlar! Bu yeni imkanlardan en çok faydalanan alan bilimdir. İnsanoğlu, teknoloji ile yeteneklerini arttırdıkça daha isabetli deneyler düzenleyebilir. Teknolojinin sınırı bilimdir ama aynı zamanda bilimsel deneylerin sınırı da teknolojidir. Bilimde ne kadar yüksek teknoloji kullanılırsa o kadar hassas ölçümler yapılır.


Gelelim teknoloji ile bilim arasındaki farklara;

1- Bilim bilmeye teknoloji kullanmaya yönelik gelişir.

2- Bilimin gelişmesi için bilim adamlarının fonlanması gerekirken teknoloji kendini satarak para çeker.

3- Bilim bebekler üretir, teknoloji bu bebekleri kalifiye elemana dönüştürür. (örnek anlamlı gelmediyse bkz: analoji)

4- Bilim ekmeğin neden kuruduğunu açıklar, teknoloji ekmeğin nasıl üretildiğini.

5- Bilim yaparken hata yapmamak için defalarca kontrol edersin, teknolojinde hata varsa zaten yaptığın çalışmaz.

6- Bilim ürünlerini kullananlar bilimin nasıl yapıldığını bilir, teknoloji ürünlerini kullananlar teknolojinin nasıl üretildiğini genelde bilmez.

7- Bilimde var olduğu tahmin edilen şey aranır, teknoloji ürünleri tamamiyle yenidir.

8- Bilim evrenseldir, uzaylılar için bile aynıdır. Teknoloji özeldir, aynı işi farklı teknolojilerle yapabilirsin.


Kaynak:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim
https://www.researchgate.net/figure/274141154_fig5_Figure-4-Distribution-of-the-22829088-articles-available-at-LibGen-across-the-22
http://oedb.org/ilibrarian/100-all-time-greatest-popular-science-books/
https://tr.wikipedia.org/wiki/Teknoloji

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder