26.12.2016

Unutulacak Şeyler


İlk bakışta portakal turuncusu rengiyle soğuk algınlığınıza iyi gelecekmiş gibi hissettiren bu kitap, bitişini ip ile çektiğimiz 2016 yılının kasım ayında çıktı. Resimde gördüğünüz ayraç her kitapta bulunuyor. Evet, kitabın adı kapağında yazmıyor. Tasarımda Apple kafası yaşayan o birileri her kim ise renk seçimlerinde inanılmaz başarılı.  İzninizle bir takım tahminlerde bulunmak istiyorum; sonraki kitap mavinin şeker bir tonu olacak. Adı üstünde yazacak! "Şeyler" kelimesi kitap adında yer almayacak. Neyse, şimdi eldekilere dönelim. Unutulacak şeyler, Sinan Canan'ın Tuti Kitap ile çıkardığı Kimsenin Bilemeyeceği Şeyler ve Değişen Beynim adlı kitaplardan sonra üçüncü kitabı oldu. Çok da güzel oldu, hadi içine bakalım. Zira kitapların vitaminleri kabuğunda olmaz.

İçindekiler kısmı bizi alıştığımız bir tasnif ile karşılıyor. Kitap üç ana başlıkta toplanıyor; Halimiz, Fabrika Ayarlarımız ve Ayrıntıdan Bütüne. 

İlk bölüm o kadar sağlam ki, hani düşüncelere dalarken aklımızdan akan manaları yakalayamaz da yaklaşıklarını yazarız ya hafızamıza. Sonra da birilerine anlatırken bağlantılar kaybolur, mana uçar gider. Konuyu netleştirmemizi engelleyen o görünmez zorlukla mücadele ederken dilimize sık sık "hani", "işte" kelimeleri dolaşır. İşte Sinan Canan böyle konularda kalemini keskinleştirmiş. Hoca alelade bir anlatım kullanmıyor, sen diyor. Okuyucuyu karşısına alıyor, gözlerinin içine baka baka SEN diyor. Sen düşünmezsen, işe el vermezsen düze çıkamayız. Zor olanı seçmezsen, kolaya kaçarsan başaramayız. Başkalarına değil kendine inanmadıkça doğru yolu aydınlatamayız. Uyuyanları uyandıracak sorular barındıran bu bölümün bir benzeri ile karşılaşmamış kişiler hiç bilmediği yollara girmiş yolcular gibi afallar, tedirgin olur. Ya da yine kolaya kaçarlar, "hadi oradan" der geçerler.

İkinci bölüm; Fabrika Ayarlarımız. Bu bölümde Sinan Canan, okuyucusuna bir tıp profesörü olduğunu hissettiriyor. Değinilen konular şöyle; beynimizi susturabilmek, uyum zekası, canlılık kavramı, ayarlarımız hakkında bilgiler(özellikle sağ ve sol ellilik üzerine), dijital dünya ile sarmalanmış insanın hali, bitkisel tedaviler ve toplumda tartışmalı olsa da kitapta bilimsel verilere dayanarak incelenmiş temiz bir eşcinsellik konusu. Belki sözde unutmayacağımız fakat "şeylere" bakış açımızı seçerken ne yazık ki uğramayacağımız bilgiler.

Son bölüm; Ayrıntıdan Bütüne. Sinan Canan'ın bir klasiğidir bu sıralama. Önce insan zihnine denemelerle başlar kitap. Sonra o zihne maddi ilimler ile yaklaşılır. Son bölümde ise hoca zihninde kıvılcımlar oluşturan konulara değinir. Ayrıntıdan Bütüne'de insan algısı, morfik alanlar ile doğal biçimler ve boyutlar hakkında yazılar bulunmakta. Bu bölüm biraz kafa yakabiliyor, beyninizi güç koruma modundan yüksek performans moduna almanız tavsiyemdir. 



Umarım yazdıklarınız kelebek etkisi yaratır, herkes kendi faydasını bu özden çeker. Umarım ki üretkenliğiniz artarak devam eder, sonraki eser için gereken zamanı sabırsızlığa galip edersiniz. Dilerim ki bu kitabın sonraki basımında 125. sayfadaki "Borca" kelimesi hatasını anlayıp diz çöker, tövbe ister. 


Bir Başucu Kitabı





Anahtar Kelimeler

Unutulacak Şeyler kitabı
Unutulacak Şeyler Sinan Canan
Unutulacak Şeyler özet
Unutulacak Şeyler yorum
Sinan Canan kitapları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder