31.05.2015

Gelecek ve Bugün

Sabah odanıza dolan ışıkla gözleriniz açıldı. Sessiz ve net bir ortam. Sabahın erken saatleri ve hala serin bir meltem var dışarıda. Pencereniz bir çayıra açılıyor. Rüzgâr çayırın üzerinde dalgalanıp karşı dağın yamacındaki ormana doluyor. Dağ; bütün heybeti, yeşilliği ve başındaki beyazıyla sizi selamlıyor. Evet, o milka reklamlarında gördüğünüz dağlardan. Güneş sarısını koyulaştırmakta ve siz derin bir nefes alıp pencereden dışarı bakıyorsunuz. Uykunuzdan arınmış ve tam bir zindelik yaşıyorsunuz. Mutluluğunuz sabahtan. Önünüzdeyse koskoca bir gün var. Ne de keyifli, ne kadar mesut.

İşte böyledir geleceğin varlığı. Bir çizginin ilk noktasında olmak demektir. Henüz çizgi yok ama bellidir geleceği kalemden. Dahası nasıl çizeceğimiz tamamen bize aittir. Belki çizmek böyle zevk vermiyor insana ama çizebilecek olmak, hem de istediğimiz gibi çizebilecek olmak bize bir hayat sevinci getiriyor.


Ne yazık ki bundan sonrası karanlık. Bu duyguyu ne zaman yaşıyoruz? Size ilk noktada olduğunu hatırlatmak isterim. Tam çizgiyi önümüzde gördüğümüzde gözümüz geleceğe takılıyor. Ne yazık ki bugüne değil. Her yöne çizebilecek olmanın verdiği mutluluğa âşık olup bugüne dönemiyoruz. Böylece zaman ilerlerken yavaş yavaş çizgimiz beliriyor ve biz ona geçmiş diyoruz. Peki, bir soru daha; Burada hangi duyguyu yaşıyoruz? Ya geçmişte yaşadığımız mutluluğun özlemini ya da geçmişte yaşayamadığımız ve gelecekte kaybolan ümitlerimizin hüznünü. Tekrar bugüne bakmıyoruz ne yazık ki. Çünkü başlarken de bir noktaydık, şimdide bir noktayız. Gelecek devrilip zaman bizi yeni bir ilk noktaya getirene kadar tatsız tuzsuz bir hayat işte.

Biliyoruz böyle olduğunu, hatta çözümünü de biliyoruz. Her yerde söylüyoruz bile tek sahip olduğumuz bugündür diye. Ama yine de tek nokta olmak bize cazip gelmiyor ve hareketlerimizi, peşinde koştuğumuz boş hayallere uyduruyoruz. Arada sırada bazı duraksamalar bize de geliyor herkese olduğu gibi. Hatta içimizden diyoruz ki işte tamam. Bundan sonra yapacağım diye sözler veriyoruz kendimize. Hiçbir şeyi geleceğe bırakmayacağım, yapmaktan ve yorulmaktan gocunmayacağım, sahip olduğum zamanı kullanıp harekete geçeceğim diye devam eder bu sözler. Ama üç bilemedin dört gün sonra eski hayatımıza döneriz ve bir başlangıç noktası ararız. Böyle olmasını istemesek te olur bunlar hep. Sözlerimizi anlık eğlencemize değişiriz, yapmaktan yoruluruz. O anda yapması daha kolay ve anlık zevki daha yüksek etkinliklere dalarak ertelediklerimizin gelecekte bir şekilde olacağını umarız. Ta ki o ertelediğimiz yüzümüze çarptığında tekrar halimizden şikâyet edip harekete geçeceğimize söz verene kadar. Ve tekrar tekrar olacaktır bu uzun zamanda.

Madem böyle yaşamak hoşumuza gitmiyor, biraz farklı yollardan gitmeliyiz. Aynı şeyi yapıp farklı sonuçlar beklemek saçmadır. Gördüğümüz gibi bazı şeyleri bilmemize rağmen istediğimiz gerçekleşmiyor. Çünkü karar verirken isteklerimiz ve zorluklardan kaçma güdümüz bizi etkiliyor. Bazı şeyler gerçekten bilmekle değişmiyor. Sanki kimse sigaranın zararlı olduğunu bilmiyor da sigarayı bırakmıyor. Gerçekten rahatsız olduğumuz ve değiştirmek istediğimiz şeyler var ama bunların gelecekte olması için planlar kurmaya ihtiyacımız olsa da bizi değiştirecek olan bunlar değil. Tek çare bugün. Gelecek her zaman orada duracak. Aslında, her zaman kirayı yarın öderim diyen adam fıkrasındaki olay gerçektir. Bizim düşüncemizde şu vardır; 5 dakika daha uyuyayım ya da 44 aldım ve geçme notu 45 iken benim kalmam saçmalık. Biz her zaman farkların ufak olmasına dikkat ettik. Hiç farkını görmedik. Ne gelecek bir gün kapımızı çalacak ne de yarın. Bunlar bizim sahip olmadığımız zamanı anlatmak için kurduğumuz kavramlar. Yarında geldiğinde bugün olarak gelecek, 5 dakika sonra da geldiğinde biz yaşadığımız anı yaşayacağız. Yani yaşadığımız an ile gelecek yer değiştirmeyecek. Biz yaşadığımız anı her zaman yanımızda taşırız. Böylece plan yapmak ya da söz vermek yerine istediğimiz değişikliği sağlayacak tek şey harekete geçmektir. Her ne istiyorsak, her ne planlıyorsak o şeyi yapmadan istediğimiz şeyi yakalayamayacağız. Başa dönmüş gibi hissedebilirsiniz ama bir farkla. Hayallerimiz, geleceğin ihtimaller ağacında bir yaprak ve o yapraklar genelde ulaşılması daha zor olan yüksek dallarda bulunur. Bu yapraklara ulaşmak için her basacağınız dalın bize bir zorluğu var. Bunun yanında kolayca ulaşabileceğiniz yanımızdaki yapraklar var. Bu noktada üst yapraklara ulaşma isteğimizin, yorulmaktan ya da diğer kolay yapraklara ulaşmaktan daha büyük olmasıyla harekete geçeriz ve ertelemeyeceğimizi kabullenerek istikrar sağlarız. İstediğiniz kadar hayal kurun ya da istediğiniz kadar kişisel gelişim kitabı okuyun, bunlar size sadece bilgidir. Siz bir şeyler yapmadıkça hiçbir şey değişecek değildir ve erteleme ihtimalini aklınızın köşesinden silmedikçe istikrarı sağlayamazsınız.

Bugün, size istediğiniz geçmişi bırakacak ve geleceğin penceresinden milka ineklerini görmeyi sağlayacak olandır. İyi bugünler…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder